Dock Diving

woensdag, 14 februari 2024

Dock diving is in Nederland sinds circa 14 jaar een actieve hondensport. In de USA is deze sport al 27 jaar erg populair. Elke gezonde hond, vanaf 15 maanden, die van zwemmen houdt kan eraan deelnemen echter zijn het wel vaak de werkhondtypes die uitblinken in deze sport. Dit door hun werk- en buitdrift. 

Bij dockdiving zijn er 4 disciplines. De hond begint te allen tijde met het aanleren van het onderdeel Big Air. Dit is de basis voor deze sport. Hierbij leert de handler de dummy op de juiste manier te gooien, waardoor de hond uiteindelijk het beste resultaat behaalt. Het doel van Big Air is om de hond zo vér mogelijk te laten springen. De afstand wordt gemeten vanaf de rand van het dock. Het is daarom belangrijk dat de hond zo dicht mogelijk vanaf die rand van het dock springt (of zich zelfs voorop de rand afzet) om geen afstand te verliezen. Dit wordt met digitaal meetapparatuur vastgelegd, hierbij worden de sprongen ‘near real time’ stilgezet en terug bekeken wordt om zo een exacte digitale meting te doen. Dit gebeurt tot op de centimeter nauwkeurig. In Nederland wordt de afstand gemeten vanaf het dock tot de staartaanzet van de hond, op het moment waar de hond het water ‘breekt’. 

De 2e discipline is Extreme Vertical: het doel hiervan is een hoogtesprong, waarbij de hond de dummy uit een extender pakt.Afhankelijk van de klasse waarin de hond zit, hangt de extender op verschillende afstanden uit het dock. De hoogte wordt bepaald door de handler en moet per sprong minimaal 5cm omhoog. De hond die het hoogste hoogte springt, heeft gewonnen.

Het 3e onderdeel is Speed Retrieve: hierbij wordt de dummy aan het einde van het bad in een extender gehangen en dient de hond deze zo snel mogelijk op te halen en terug te zwemmen naar het dock. De tijd start zodra de hond met 4 poten los is van het dock en stopt zodra de hond met 4 poten terug is op het dock.

Het laatste onderdeel is Fetch-it, ook wel air retrieve genoemd: dit is een combinatie van Big Air en Extreme Vertical.De dummy wordt uit de verrijdbare extender gesprongen. Het verschil is dat de dummy niet op hoogte hangt maar op afstand op ongeveer 75cm boven het waterniveau. De hond die de verste afstand haalt, heeft gewonnen. Wij noemen het ook wel gekscherend ‘precisie springen’. 

De hoofd trainingslocatie van Dock Diving Academy is gevestigd in Druten. Er zijn ook  locaties in Rotterdam en Maasbree. In Druten worden de wedstrijden gehouden en op de andere 2 locaties worden met name (beginners) workshops gegeven.Elke deelnemer begint met een beginners workshop, hierin wordt samen met ervaren trainers geprobeerd om de hond te laten springen van het dock. De 1e ronde tijdens deze workshop is altijd met een verlagingsplateau erin. Dit plateau hangt net boven het waterniveau. Als een hond dit zonder al teveel twijfel doet, dan zal de hond verder gaan zonder dit plateau. Als de trainers zien dat het plateau de hond belemmert in de sprong, dan gaat de hond direct verder zonder verlagingsplateau.

Ook krijgt de eigenaar tijdens deze workshop een werptraining. Hierin wordt uitgelegd op welke manier de dummy het beste geworpen kan worden en waarom dit van belang is. De timing en worp van de eigenaar bepaalt uiteindelijk een groot gedeelte van de afstand die de hond springt.Er zijn ook gevorderden workshops te volgen, hierin worden elke keer 2 (andere) disciplines beoefend. Als er de beginners workshop is gevolgd, dan kan er worden deelgenomen aan een wedstrijd. Hier zijn verschillende klasses waarin de hond op basis van zijn of haar schofthoogte wordt ingedeeld.

Vanuit Dock Diving Academy worden gedurende het seizoen meerdere activiteiten georganiseerd zoals een seminar, bijeenkomsten, trainingen, het Nederlands Kampioenschap en zijn we zelfs naar het Europees Kampioenschap in Dortmund geweest. Daar hebben meerdere leden van het team diverse prijzen in de wacht gesleept!

In januari 2024 is Dock Diving Academy uitgenodigd om op een erg grote Europese show, My Dog in Göthenborg in Zweden 4 dagen lang demo’s en trainingen te geven. Ook staan we al meerdere jaren 3 dagen achter elkaar op Animal Event én vragen diverse rasverenigingen om hun clubdag te kunnen combineren met een dag Dock Diving.

Op dit moment zijn de records per onderdeel

Big Air: een whippet, Fergus, 7.05 meter

Extreme Vertical: Mitch, X-mechelse herder met 2.50 meter

Fetch it: Muppet en Lynn, resp. mechelse en hollandse herder, 6.75 meter

tekst: Demoteam Dock Diving Academy

foto: Xanu gemaakt door Shanna Hummeling